In this issue:
· Live/Work Townhouse Designed for Artists
· Tommy Hilfiger Global Flagship Parks at Fifth Avenue
· Mediameshing Times Square
· Harvard Divinity School
· Light, Sculpture Featured at Hyatt Regency Montreal
· Steven Holl Architects HEARTs Herning


Live/Work Townhouse Designed for Artists

MORR-Residence-2

Residence for two visual artists.

Nicole Migeon Architect

Nicole Migeon Architects has converted a multi-family residential building into a single-family live and work space for two visual artists in the East Village. The 2,000-square-foot, four-story building features flexible spaces and an open staircase that incorporates rows of wide, operable windows giving the space access to air and sunlight. A private painting studio with climate-controlled storage on the first floor, and a film studio on the second floor cater to the users’ crafts. The top floor is a new addition containing the master bedroom and a terrace. Adjacent to a community garden, the firm integrated the building with the landscape by creating a green roof with slate stepping stones. The skylight above the master bed allows for views of the roof’s vine-covered patterned steel trellis as well as of the Empire State Building beyond.


Tommy Hilfiger Global Flagship Parks at Fifth Avenue

Callison-Facade

Tommy Hilfiger global flagship store.

Callison

This September, the Tommy Hilfiger Group will open its global flagship store in the Fifth Avenue shopping district (between East 53rd and 54th Streets). Designed by the company’s creative team in collaboration with Callison Architects, the four-story, 22,000-square-foot store will be the largest Tommy Hilfiger retail store in the world and carry all of the brand’s product lines. The façade will be restored to its original Indiana limestone, while the interior will feature a modern centralized staircase that doubles as a viewing platform for revolving art installations. Each floor will have its own personality. The first floor, offering men’s sportswear, will be reminiscent of a men’s club; Hilfiger Denim will feature a bar-inspired wrap desk with a lounge area; women’s sportswear will be characterized by the company’s trademark 1960s Venini chandeliers and a Brazilian cherry herringbone floor; the runway collection will have glass doors that open onto a balcony overlooking Fifth Avenue.


Mediameshing Times Square

MediaMesh

LEDs that comprise Mediamesh.

Hoffman Architects.

The Crowne Plaza Hotel Times Square now sports a 30-foot-wide by 36-foot-high Mediamesh® façade, designed by Gensler with Hoffman Architects as the structural engineer. Mediamesh® , designed by Cologne-based ag4/GKD, is a stainless steel mesh fabric with interwoven LEDs and connected media controls. The LEDs render images onto the façade, providing the ability to display a wide spectrum of graphics, animated text, and video. When the screen is off, the glass curtain wall entry is visible, and when illuminated, guests inside the lobby can view Times Square through the back side of the mesh.


Kliment Halsband Plans for Ivy Leagues

HarvardDivinity

Harvard Divinity School Andover Hall.

Kliment Halsband Architects

Harvard Divinity School has selected Kliment Halsband Architects to develop a comprehensive master plan for its campus. The study will provide a long-range framework for current and future facility needs, with the goal of creating a distinct community and campus identity for the school. Also nearing completion are numerous planning studies at Yale University that encompass expansion strategies for several academic departments. The firm has also begun work on an area study within the Jewelry District in Providence, Rhode Island, where Brown University has plans to expand its urban campus and develop a shared vision of the revitalization for the entire area.


Light, Sculpture Featured at Hyatt Regency Montreal

TVD-HyattMontrealBallroom

Hyatt Regency Montreal.

Therese Virserius Design

NYC-based hospitality firm Therese Virserius Design recently unveiled its design for the first phase of the renovation of two ballrooms and pre-function areas for the Hyatt Regency Montreal. The pre-function area for the main ballroom will be transformed into an art gallery featuring an interactive wall with “fireflies” that congregate into pre-programmed shapes before dispersing again. Featured on the opposite wall are metallic gold interiors with egg-shaped sculptures and inset niches. The ballroom features sculptured silver disks that resemble water ripples. Instead of traditional chandeliers, designers employed clusters of peanut-shaped, indigo pendants. Additional elements include black lacquered beams and a wall that can change hues based on the event. This project is the first to include the firm’s new exclusive line of furniture — Therese Virserius Design by AOM. This phase of the renovation is expected to be completed in Fall 2009.


Steven Holl Architects HEARTs Herning

SHA-HEART

Herning Museum of Contemporary Art.

©Steen Gyldendal

The HEART Herning Museum of Contemporary Art, designed by Steven Holl Architects, is scheduled to open on September 9. The new center combineds both visual arts and music, uniting three distinct cultural institutions — the Herning Center of the Arts, the MidWest Ensemble, and the Socle du Monde. A fusion of landscape and architecture, grass mounds and reflecting pools align with curved roof sections in a new building that houses permanent and temporary exhibition galleries, a 150-seat auditorium, music rehearsal rooms, a restaurant, a media library, and administrative offices. Herning’s longstanding relationship with the textile industry, as well as the museum’s large collection of original works by Piero Manzoni, inspired the building’s design concept. The museum is sited near Herning’s original Angli shirt factory, and the shirt collar-shaped plan of the 1960s building influenced the shape of the new museum building. Viewed from above, HEART’s roof geometry resembles a collection of shirt sleeves laid over the gallery spaces. The galleries are orthogonal in plan, while overhead curved roof sections bring natural light into the spaces.